Dołącz do czytelników
Brak wyników

Strefa managera

2 czerwca 2020

NR 1 (Luty 2020)

Wino i słodycze – jak je ze sobą łączyć?

0 151

Temat łączenia win z jedzeniem jest niezwykle bogaty. Istnieją pewne ramy, których warto się trzymać, aby nie popełnić faux pas. Teoretycznie przy słodkościach sprawa powinna być dziecinnie prosta. Jednakże, moim zdaniem, i w tej sferze mamy naprawdę duże pole do popisu.

Gdy ktoś pyta, jakie wino dobrać do deseru, od razu z tyłu głowy mam naczelną zasadę: powinno być ono tak samo słodkie jak deser lub słodsze. Brzmi jak bomba cukrowa? Niekoniecznie. Podstawowe zasady łączenia win z jedzeniem mówią o tym, że musimy dbać o balans smaku. 

To znaczy, że gdy do słodkiego deseru dobierzemy wytrawne wino, będzie ono smakować jeszcze bardziej cierpko i kwasowo niż w rzeczywistości. Dlaczego? Słodycz uwydatnia kwasowość, gorycz, a także odczuwanie poziomu alkoholu. 

Przypomnijmy sobie teraz te wszystkie jubileusze, gdy podawano nam tort z bitą śmietaną, a do tego wytrawne wino musujące. Nic dziwnego, że we wspomnieniach toast z tortem może nie budzić pozytywnych wspomnień. Wracając jednak do początku – znając już podstawę, będziemy wiedzieć, jakiego naczelnego błędu nie popełnić. Jednak warto wiedzieć, że na jedzenie i wino, a tym bardziej łączenie tych dwóch elementów, musimy spojrzeć bardziej przekrojowo.

Nic nie jest przesądzone

Przede wszystkim aby precyzyjniej określić, które wino dobrze połączy się z deserem, starajmy się wziąć pod uwagę więcej aspektów, jak poziom kwasowości, intensywność aromatów oraz wcześniej już wspomniana słodycz. Dodatkowo pod kątem deseru należy uwzględnić strukturę czy temperaturę podania. Dla przykładu: do tradycyjnego pączka z nadzieniem z różą, oblanego lukrem, możemy dobrać, np. alzackiego słodkiego gewürztraminera, a przy cytrynowym sorbecie zdecydowanie le...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy