Dołącz do czytelników
Brak wyników

Strefa managera

2 czerwca 2020

NR 1 (Luty 2020)

Więcej naczyń – większy sprzęt. Zmywarka dopasowana do potrzeb

71

Nowoczesny lokal gastronomiczny nie może już funkcjonować bez profesjonalnej zmywarki: dostosowanej do potrzeb personelu i niezawodnej podczas eksploatacji. Oferta rynku jest szeroka i okazuje się, że sam wybór produktu to dopiero połowa sukcesu. Ważne są także późniejsze etapy – montaż i eksploatacja. Jak wybrać idealną zmywarkę gastronomiczną?

Punktem wyjścia do zakupu profesjonalnej zmywarki gastronomicznej jest dokładna analiza potrzeb. Zasadniczo należy dość precyzyjnie policzyć dzienne zapotrzebowanie, czyli oszacować, ile średnio naczyń, jakiego rodzaju i wielkości będzie wymagało mycia w zmywarce. Ważna jest także rotacja, tzn. jak szybko naczynia muszą powrócić do używania. To zwykle zależy od liczby wydawanych posiłków, czasu potrzebnego na załadowanie, uruchomienie i opróżnienie zmywarki oraz dostępności personelu. Czas mycia ma tu mniejsze znaczenie, bo w zmywarkach gastronomicznych nie przekracza kilku minut, a często mieści się w przedziale 120–180 sek.

Kolejna kwestia to zaplanowanie miejsca, w którym ma stanąć zmywarka. Ważny jest zarówno ciąg technologiczny, jak i gabaryty samego sprzętu. Nie należy także zapominać o komforcie pracy – zmywarki podblatowe wymagają ciągłego schylania się, więc będą mniej wygodne i mogą stanowić problem przy znacznej ilości naczyń. Jeśli producent na to pozwala, warto zamontować zmywarkę podblatową na podstawie, aby wyeliminować konieczność ciągłego schylania się. Uciążliwości w korzystaniu ze zmywarki mogą skutecznie zniechęcać personel do dokładnej i systematycznej pracy.

Uniwersalna czy specjalistyczna?

Punktem wyjścia do zakupu profesjonalnej zmywarki gastronomicznej jest dokładna analiza potrzeb. Zasadniczo należy dość precyzyjnie policzyć dzienne zapotrzebowanie, czyli oszacować, ile średnio naczyń, jakiego rodzaju i wielkości będzie wymagało mycia w zmywarce. 

 

Obecnie każda profesjonalna zmywarka gastronomiczna oprócz funkcji mycia naczyń ma również program tzw. wyparzania w temperaturze 90°C. Nie trzeba zatem żadnych dodatkowych urządzeń, aby spełnić wymagania sanepidu i zapewnić gościom lub klientom najwyższe bezpieczeństwo. 

Przy większych liczbach naczyń, w dużych restauracjach i firmach gastronomicznych, może sprawdzić się wykorzystanie osobnej zmywarki do szkła. Są one użyteczne wszędzie tam, gdzie działa bar, czyli w pubach i klubach nocnych. Duże ilości szkła wymagają czasami osobnych sekcji porządkowych. W zmywarkach do szkła stosowane są inne parametry temperatury wody – niższa temperatura mycia oznacza mniejsze zużycie szkła, a szklane naczynia pozostaną błyszczące na dłużej. 

Uniwersalna zmywarka gastronomiczna to urządzenie przeznaczone do wszystkich rodzajów naczyń. Na rynku jest dostępnych wiele modeli oraz trzy podstawowe typy: zmywarki podblatowe, kapturowe oraz duże przemysłowe zmywarki tunelowe. Zmywarki uniwersalne sprawdzają się w barach, restauracjach i hotelach do mycia zastawy mieszanej: szkła, porcelany, sztućców oraz mniejszych akcesoriów gastronomicznych. 

Do mycia większych pojemników gastronomicznych, tac, garnków, pojemników cateringowych lub blach piekarniczych – szczególnie jeśli naczyń jest dużo – najlepiej wykorzystywać specjalną zmywarkę do garów i pojemników. Urządzenia te potrzebują więcej miejsca, ale są niezbędne w dużych zakładach gastronomicznych i firmach cateringowych.

Jakie są zalety poszczególnych typów zmywarek? W przypadku zmywarek podblatow...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy