Dołącz do czytelników
Brak wyników

Strefa managera

19 listopada 2020

NR 4 (Październik 2020)

JESZCZE WIĘKSZA elastyczność w cateringu czy restauracji

0 146

// RYNEK USŁUG GASTRONOMICZNYCH POMIMO WSZYSTKO PRĘŻNIE SIĘ ROZWIJA, ALE WIELE LOKALI NADAL PRACUJE WEDŁUG STARYCH REGUŁ: NA TALERZACH LĄDUJE ILOŚĆ, A NIE JAKOŚĆ. NATOMIAST DLA KLIENTÓW WAŻNY JEST WYSOKI STANDARD, KREATYWNOŚĆ I INDYWIDUALNOŚĆ. NIE CHODZI WYŁĄCZNIE O NAJEDZENIE SIĘ DO SYTA, ALE O SKŁADNIKI ODŻYWCZE POSIŁKÓW: WITAMINY, PROTEINY, MINERAŁY MUSZĄ ZNAJDOWAĆ SIĘ RÓWNIEŻ W PRZEKĄSKACH. SZYBKO, PRZEZ CAŁY DZIEŃ, ELASTYCZNIE. //

Dłuższe pory posiłków, koncepcje na wynos i przekąski między posiłkami określają teraz codzienną rutynę. I w każdym momencie goście chcą mieć duży wybór dań, świeżo przygotowanych, zawsze tej samej jakości. Taka koncepcja stanowi wyzwanie dla ekipy kuchennej i wyposażenia kuchni. Eksperci od jakiegoś czasu obserwują zmianę w kierunku elastycznych godzin posiłków i związane z tym wyzwania, jak zauważa Jacek Bafia, Dyrektor Sprzedaży w firmie Rational.

– Jeszcze przed wybuchem pandemii obserwowaliśmy zmieniające się trendy. Coraz więcej osób pracowało z domu lub w innym niż standardowy wymiarze godzin. Stwarza to wyzwania planistyczne dla firm cateringowych, ale także restauracji fast food, które w każdym momencie muszą spodziewać się dużej ilości gości – mówi Jacek Bafia.

Dobre planowanie produkcji jest niezbędne, zwłaszcza gdy wymagana jest różnorodność potraw w dużych ilościach. Do tej pory szefowie kuchni musieli to...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy