Dołącz do czytelników
Brak wyników

Artykuły

6 lipca 2015

Uzdatnianie wody jako droga do oszczędności w gastronomii

62
Jakość wody zasilającej obiekty hotelowe i gastronomiczne ściśle określają przepisy. Wstępne uzdatnianie wody wodociągowej to pozbawianie jej zanieczyszczeń mechanicznych, chlorowanie oraz, gdy jest taka potrzeba, odżelazianie.

Po tych zabiegach jej skład fizykochemiczny i bakteriologiczny odpowiada normom, jakie powinna spełniać woda do picia i na potrzeby gospodarcze. Mimo to wody wodociągowe charakteryzują się dużą zawartością chloru, metali ciężkich i wysoką twardością.

Wszystkie podane powyżej informacje każdemu restauratorowi są znane. Inwestor otwierający obiekt gastronomiczny powinien wiedzieć również, iż zawartość w wodzie związków chloru znacznie pogarsza właściwości organoleptyczne wody:...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy