Dołącz do czytelników
Brak wyników

Aktualności

20 sierpnia 2019

Sztuka od kuchni - pierwsza w Polsce aukcja poświęcona kulinariom

0 165
Czy ulubione danie smakowałoby tak samo, gdybyśmy mieli okazję zjeść je na talerzu wykonanym dla prezydenta Mościckiego? Albo czy espresso z filiżanki od Tiffany’ego nabierze głębi smaku? Nie od dziś wiadomo, że w doświadczeniu kulinarnym ważne jest nie tylko co jemy, ale i jak, z czego, w jakim otoczeniu. Najbardziej niezwykłe obiekty związane z tematem kuchni będzie można obejrzeć na wystawie „Sztuka od kuchni” od 6 września w DESA Unicum. A później także wylicytować na pierwszej w Polsce aukcji poświęconej kulinariom.

Jedzenie, potrawy, konsumpcja to sztuka. I to często dosłownie. Niejednokrotnie ukazywane na fotografiach, obrazach czy w formie instalacji artystycznych. Jedzenie może pobudzić zmysły, być symbolem, wspomnieniem dzieciństwa. Jedzenie to wspólne zasiadanie przy stole, rozmowy, bliskość, emocje. Dlatego tak wielu artystów stawia je często w centrum swojej twórczości.

„Kuchenne” eksperymenty ma na swoim koncie nawet Aleksandra Jachtoma – jedna z najbardziej znanych współczesnych artystek, która zaprojektowała zestawy rzeźbiarskie z łyżkami i wałkami. Z kolei Andrzej Partum, nazywany pierwszym polskim artystą krytycznym, wykonał wagę kuchenną. W latach 30. Zofia Stryjeńska stworzyła ilustrację na pudełka czekoladek Wedla z wizerunkiem lajkonika. Ceramiczne miski tworzył nawet sam Pablo Picasso. Na wystawie „Sztuka od kuchni” w DESA Unicum zobaczymy wszystkie wspomniane obiekty. Ale też dużo więcej.

Sztuka kulinarna to podróż w czasie. Jako...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy