Dołącz do czytelników
Brak wyników

Suchy lód – naturalny sposób na idealnie czyste powierzchnie

Artykuł | 27 maja 2020 | NR 2
0 97

Najważniejsze w każdej kuchni lokalu gastronomicznego (oprócz dobrego wyposażenia) jest utrzymanie jej w czystości. Środków dostępnych na rynku jest wiele: od tych mocno chemicznych, po te ekologiczne. W Polsce popularność zaczyna zdobywać suchy lód, znany głównie jako atrakcja na weselach czy koncertach, ale jak się okazuje będący skutecznym sposobem walki o czystość także w gastronomii.

Suchy lód powstaje w procesie rozprężania ciekłego dwutlenku węgla pod ciśnieniem atmosferycznym, w efekcie czego zamienia się on częściowo w gaz oraz w formę stałą, która następnie jest formowana w bloki, a dalej w plastry lub granulat. Główną jego zaletę stanowi naturalne pochodzenie i bezpieczeństwo dla środowiska. Ponadto nie pozostawia osadu czy wilgoci, ponieważ sublimuje, czyli zamienia się od razu ze stanu stałego w stan lotny. Nie wytwarza zapachu, nie ma smaku, jest niepalny.

Cechuje go też to, że jest produktem dopuszczonym do kontaktu z żywnością. Temperatura, wynosząca -78°C, daje mu trzykrotnie większą pojemność cieplną na jednostkę masy niż lodu wodnego, dzięki czemu przez dłuższy czas utrzymuje stały zakres temperatur. Sprawdza się doskonale w chłodzeniu i mrożeniu tych produktów, które nie mogą mieć kontaktu z wilgocią. Dzięki procesowi sublimacji suchy lód nie przechodzi do stanu płynnego, a więc nie pozostawia wody czy osadów. Nie dopuszcza także do utleniania produktów spożywczych, chroniąc je jednocześnie przed rozwojem bakterii i drobnoustrojów.

Właściwości procesu czyszczenia sprawiają, że suchy lód dociera nawet do bardzo trudno dostępnych miejsc, dzięki czemu możemy uzyskać bardzo dobre wyniki czyszczenia na całej powierzchni. Tym sposobem można wyczyścić nawet szczeliny o szerokości 1-2 mm.

 

W walce o czystość

Suchy lód to doskonały środek czyszczący: granulat wraz ze sprężonym powietrzem jest kierowany w stronę zanieczyszczeń, dzięki czemu błyskawicznie spada ich temperatura, a przez to przyczepność do podłoża. To osłabia wiązania i ułatwia usuwanie np. osadów. Następnie zabrudzenia są piaskowane, ale nadal z użyciem granulatu suchego lodu. W efekcie drobinki sublimują, nie powodując zapylenia w pomieszczeniu i nie rozprzestrzeniając zanieczyszczeń. Nie dochodzi też do uszkodzeń materiału poddanego czyszczeniu. Metoda sprawdzi się zarówno do sprzątania elewacji budynków, hotelowych basenów, jak i kuchni oraz pomieszczeń przystosowanych do przechowywania żywności głównie z powodu łatwości sprzątania, chroniąc przed namnażaniem bakterii. 

...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy