Dołącz do czytelników
Brak wyników

Raport specjalny

27 maja 2020

NR 2 (Kwiecień 2018)

Przegląd systemów POS – poznaj oprogramowanie dla gastronomii

0 209

Natychmiastowe przesyłanie zamówień od stolika wprost do kuchni, zarządzanie zapasami surowców, skomplikowane analizy pracy lokalu gastronomicznego –wymagania stawiane systemom informatycznym dla branży gastronomicznej stale rosną. Producenci nie ustają w oferowaniu nowych, coraz bardziej rozbudowanych rozwiązań. Przegląd przygotowany przez redakcję „Biznes Restauracje & Catering” pomaga odnaleźć się w gąszczu systemowych ofert.

Systemy informatyczne przeznaczone dla obiektów gastronomicznych to specyficzne oprogramowanie wyposażone w szereg funkcji przygotowanych specjalnie dla tej branży. Sposób zbierania zamówień, konieczność przesyłania ich w odpowiedniej kolejności i z odpowiednimi informacjami do kuchni, rozliczanie zużycia surowców – to tylko niektóre kwestie, z którymi muszą się zmierzyć programiści. Mimo to wybór tego typu rozwiązań jest na rynku całkiem spory. Postanowiliśmy przygotować przegląd wybranych systemów i oferowanych przez ich dostawców funkcji, dzięki którym praca lokalu gastronomicznego może stać się bardziej wydajna. 

Kluczowe jest jak zawsze odpowiednie dopasowanie systemu i sprzętu do wymogów lokalu. Nowoczesnie rozbudowane systemy wymagają również odpowiedniego sprzętu, który pozwoli na pełne wykorzystanie ich możliwości. Chociażby ekrany KDS (Kitchen Display System) pozwalają często poprawić organizację pracy lokalu. Wyświetlane na nich zamówienia mogą być grupowane pod względem czasu oczekiwania na realizację. Dania powtarzające się na poszczególnych zamówieniach też mogą zostać zgrupowane i przedstawione w formie pozwalającej na przygotowanie ich jednocześnie. Wszystko, by usprawnić pracę i umożliwić osobom zarządzającym szybsze i bardziej trafne podejmowanie decyzji.

Wśród programów znajdziemy zarówno rozwiązania przygotowane dla pojedynczych restauracji, jak i takie, które powstały z myślą o dużych sieciach lokali korzystających i z lokalnych zapasów, i centralnych magazynów. Taką możliwość daje np. system firmy FoodSoft.pl Sp. z o.o. Jego budowa oparta jest na modułach, wśród których znajduje się również oprogramowanie do zarządzania magazynami FoodSoft Magazyn i FoodSoft Magazyn Centralny. System w pełni kontroluje stany magazynowe, receptury i rozchodowanie składników na bieżąco, dzięki czemu można kontrolować zapasy surowców oraz ich braki.

Szybciej więc otrzymamy informację o konieczności złożenia zamówienia na surowce, których stan spada poniżej ustalonego minimum. Mamy również możliwość zarządzania centralnymi zamówieniami, jak i dystrybucją towarów, półproduktów i produktów do poszczególnych lokali.   

Coraz częściej systemy budowane są w sposób modułowy, a właściciel lokalu sam decyduje, które funkcje są potrzebne w jego firmie. Moduły umożliwiają obsługę chociażby zamówień online, które mogą być składane na stronie internetowej lokalu czy poprzez dedykowane aplikacje. Automatycznie może odbywać się też rozliczanie czasu pracy czy obsługa programu lojalnościowego. Takie możliwości daje np. system SOGA firmy NOVITUS. Współpracuje on również z programami finansowo-księgowymi, czy hotelowym systemem SOHO. Obsługuje on również ekrany klientów RDS, na których prezentowany jest postęp w przygotowaniu poszczególnych  zamówień. To rozwiąza...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy