Dołącz do czytelników
Brak wyników

Strefa chefa

5 czerwca 2020

NR 6 (Grudzień 2019)

Praski Koneser – kulinarny fenomen stolicy

0 169

Na terenie byłej fabryki wódek, na coraz modniejszej warszawskiej Pradze, powstało prawdziwe zagłębie kulinarne. Do współtworzenia strefy gastronomicznej Konesera zaproszeni zostali wybitni restauratorzy. Tworzą oni wyróżniające się na rynku koncepty, dzięki którym przestrzeń ta spełnia wymagania najbardziej wybrednych... koneserów smaku.

Centrum Praskie Koneser, usytuowane na terenie XIX-wiecznej fabryki wódki, jesienią ubiegłego roku przywróciło do życia zabytkowe budynki, tworząc nowe, coraz mocniej bijące, kulturalne serce Warszawy.

W tym czasie udowodniło warszawiakom, że dzięki rozwiniętej komunikacji miejskiej Koneser jest bliżej, niż może się wydawać, dosłownie rzut beretem od okolicznych dzielnic czy centrum miasta, skąd można szybko i bez korków dojechać metrem czy tramwajem. Centrum Praskie Koneser wyróżnia się pod kątem rozrywkowej, muzealnej, zakupowej i przede wszystkim gastronomicznej oferty. Ta rozwija się tu z każdym miesiącem dzięki współpracy ludzi z pasją, którzy znaleźli tu swoje miejsce dla biznesu i realizacji marzeń. 

– Warszawska Praga ma ogromny potencjał, a Koneser to miasto w mieście. Ludzie lubią tu być. Biznes zgodnie współistnieje tu ze środowiskami twórczymi. To miejsce ma niezwykły klimat, który przyciąga poszukiwaczy miejsc wyjątkowych, nieoczywistych, magnetycznych – stwierdza z przekonaniem Magdalena Bartkiewicz-Podoba, General Manager Liebrecht & wooD w Polsce.

Ten niepowtarzalny klimat tworzą w Koneserze liczne miejsca spotkań przy stole, takie jak: restauracje, kawiarnie, bary, będące odpowiedzią zarządzającej obiektem grupy Liebrecht & wooD na potrzeby mieszkańców stolicy, ale również gości z kraju i zagranicy. 

– Koncepty restauracyjne w przestrzeni Konesera, choć bardzo różne, łączy jedno: wyróżniają się w swoim segmencie i tworzą jakościową oraz kompleksową propozycję, absolutny fenomen i ciekawostkę w skali miasta, a nawet kraju – mówi Daniel Pawełek, jeden z najbardziej cenionych w Polsce restauratorów, właściciel restauracji Koneser Grill by Butchery&Wine.

– Pierwszy uwierzyłem w potencjał Konesera. Zachwycała mnie jego architektura i historia, które razem tworzą tu niepowtarzalną w skali Warszawy i kraju opowieść i atmosferę. Dziś, kiedy Koneser rośnie w siłę, a Zoni przyciąga coraz liczniejsze grupy gości, czujemy dobitnie, że kulinarną przestrzeń tego miejsca tworzą ludzie tacy jak my: pasjonaci architektury, sztuki, gościnności i doskonałego jedzenia. Dokładnie tacy też są nasi goście, to koneserzy smaku – stwierdza z przekonaniem twórca projektu wnętrza, współtwórca i współwłaściciel restauracji Zoni, Mirosław Nizio.    

Centrum Praskie Koneser, usytuowane na terenie XIX-wiecznej fabryki wodki, jesienią ubiegłego roku przywrociło do życia zabytkowe budynki, tworząc nowe, coraz mocniej bijące, kulturalne serce Warszawy. W tym czasie udowodniło warszawiakom, że...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy