Dołącz do czytelników
Brak wyników

Strefa chefa

8 czerwca 2020

NR 5 (Październik 2019)

Jesiennie oblicze jednej z siedmiu najpiękniejszych restauracji na świecie

0 126

Perliczka z topinamburem i śliwką, wędzona bufala z rodzynkami i jabłkiem czy polik wołowy z krewetkami i chilli – to tylko przedsmak tego, co czeka jesienią gości w uznanej za jedną z najpiękniejszych na świecie (Win Awards), restauracji Zoni.

W restauracji Zoni pojawiło się nowe sezonowe menu będące kolejną odsłoną kuchni Michała Gniadka. Zgodnie z jego filozofią wszystkie dania główne i dodatki zostały stworzone tak, by można je było ze sobą dowolnie zestawiać. Goście zyskują w ten sposób swobodę wyboru, przy jednoczesnej pewności, że wykreowane przez nich zestawy będą stanowiły idealne kompozycje smakowe. Okoń morski tworzy więc kompletną całość z fasolką szparagową z masłem orzechowym i chili. Gdy dobierzemy do niego rapini – wydobędziemy jego bardziej cytrusowe aromaty.  

Z kolei polik wołowy z krewetkami w emulsji z bisque, czyli wywaru ze skorupiaków, idealne komponuje się z delikatnym kalafiorem z palonym masłem i migdałami. Swoje drugie oblicze pokaże w zestawieniu z karczochem ze szczypiorkowym pesto z orzechami włoskimi. Zaś perliczka z topinamburem i sosem z wędzonych śliwek może zostać dopełniona borowikiem stepowym z ziołami lub ziemniakami z vinegr...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy