Dołącz do czytelników
Brak wyników

Aktualności

27 stycznia 2021

FoodFans, czyli co w kulinariach piszczy

93

Sytuacja na rynku gastronomicznym i powiększające się na dużą skalę bezrobocie w tym sektorze, zmuszają do zastanowienia się, jak będzie wyglądać przyszłość polskiej gastronomii.  Bez dostatecznej pomocy Rządu, wielu restauratorów nie było w stanie utrzymać swojej załogi, a niektórzy całkiem zamknęli swoje biznesy.

Przyszedł czas, że ja również znalazłem się wśród szefów kuchni, którzy stracili pracę. Rozumiem decyzję właścicieli restauracji, którzy nie mogli liczyć na odpowiednie wsparcie Rządu. Jestem im wdzięczny, ponieważ zachowali się wobec załogi bardzo przyzwoicie, płacąc przez kilka miesięcy pensje, wspierając, mimo ciężkiej sytuacji. Wszystko jednak ma swoje granice.

Nie będę ukrywał, że sama świadomość utraty pracy była ciężka. Wiedziałem, że nie mogę się poddać i wykorzystałem ten czas na prowadzenie szkoleń gastronomicznych. Tutaj chciałbym wspomnieć o mojej żonie Eli, na której wsparcie mogę zawsze liczyć, zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym. Razem jeździliśmy po Polsce i organizowaliśmy szkolenia kulinarne. Gdyby nie moja żona, nie było mnie w tym miejscu, gdzie jestem teraz, jako szef kuchni.

Szukałem pracy, zastanawiałem się, co dalej, nie łudziłem się, że będę zarabiał, jak do tej pory, jednak wiedziałem, że muszę zapracować na życie, rachunki i zobowiązania. Po kilku wysłanych CV, wreszcie odezwały się telefony z zaproszeniem na rozmowę o pracę, co mnie podbudowało. Nie miało dla mnie znaczenia, że niektóre restauracje znajdowały się na drugim końcu Polski. Postanowiłem nie poddawać się i wybrać miejsce, w którym dalej mógłby rozwijać się kulinarnie. 

Na rozmowach o pracę spotkałem wspaniałych ludzi, restauratorów, hotelarzy, którzy z nadzieją i błyskiem w oku opowiadali o dalszych planach i rozwoju ich biznesów. Zacząłem znów marzyć i po raz kolejny uświadomiłem sobie, że gotowanie to moja największa pasja i nie wyobrażam sobie innego sposobu na życie. Na jedną z rozmów w sprawie pracy zostałem zaproszony w Krakowie, w którym mieszkam. Bardzo zależało mi na zatrudnieniu w tym miejscu, ponieważ nie chciałem rozstawać się z rodziną. Po rozmowie i pokazaniu swoich umiejętności na kuchni, otrzymałem bardzo dobrą ofertę współpracy.

Od teraz będę reprezentował FoodFans, nowy projekt zdrowego żywienia, cateringu do domu i dla firm. Cieszę się, że będę współpracował z niesamowitymi i pozytywnie zakręconymi przedsiębiorcami, którzy we mnie uwierzyli i powierzyli stanowiska szefa kuchni. Otrzymałem rewelacyjne narzędzia do pracy i ogromne wsparcie ze strony właścicieli do tworzenia firmy o wysokim standardzie i niebanalną obsługą. Pełną parą rusza projekt świadomego żywienia, promujący kuchnię wegetariańską, uświadamiający rodzicom, jak ważne jest prawidłowe i zbilansowane odżywianie. W fazie końcowej jest nowa kuchnia, przystosowana do wydajnej i efektywnej pracy oraz produkcji, wraz z pomieszczeniem na przygotowywanie wymagających diet.

Informacje o FoodFans

Nasz plan żywieniowy w dietach i cateringu oparty będzie na rzetelnej analizie Waszych potrzeb, dobierania najwyższej jakości produktów z urozmaiceniem o akcenty regionalne z pięknej Małopolski, ale i nie tylko. Nasza kuchnia to połączenie ogromnej wiedzy dietetycznej z najwyższymi standardami światowej kuchni. To prawdziwa kulinarna podróż po tym, co najlepsze i najpiękniejsze w jedzeniu. W ofercie chcemy Wam zaprezentować cząstkę wykwintnych i eleganckich restauracji, prostotę i zamiłowanie do domowej kuchni i najlepszych smaków oraz oryginalne i pyszne pozycje z kuchni ulicznej.

Specjalnie dla Was opracowaliśmy kalendarz kulinarny i raz w tygodniu w Waszej diecie odbędzie się "spotkanie" z kuchniami świata. Przeniesiemy Was w najdalsze zakątki ciekawych i oryginalnych smaków, a także spróbujecie kuchni naszych sąsiadów. Będziemy Was inspirować  i dawać  ulubione potrawy z Waszych podróży wtedy, kiedy nie możecie sobie na nie pozwolić.

Nasz wykwalifikowany zespół na czele z mistrzem kulinarnym Patrykiem Kotarba oraz kuchnią wyposażoną w najnowocześniejszy sprzęt, zadba o Wasze zdrowie! Dlaczego jesteśmy jedni z najlepszych? My natury nie poprawiamy, podajemy ją taka jaka jest, począwszy od ukochanej polskiej ziemi do najlepszych jakościowo produktów z całego świata. Niewątpliwie naszymi atutami, którymi chcemy się pochwalić to produkcja własnych i bardzo zdrowych kiszonek, prawdziwego i naturalnego masła oraz cudownych deserów, komponowanych w oparciu o najnowsze światowe trendy.

Specjalnie dla Was, jak i najmłodszych zwolenników zdrowego jedzenia organizujemy warsztaty z szefem kuchni , gdzie sami dla siebie lub swoich najbliższych przygotujecie zdrowe i kolorowe kiszonki. Tak przygotowane specjały mogą okazać się wyjątkowym prezentem dla kochanych przez nas ludzi. Z kolei nasza cukiernia skomponuje ulubione i znane pozycje w nowoczesnych i często fit formach, ale również postara się  przenieść Was w krainę niebanalnych i wyjątkowych słodkości.

Wasze zdrowie i samopoczucie jest dla nas najważniejsze, dlatego nasze diety, w tym wegetariańska przygotowane są w oparciu o prawidłowo zbilansowane wartości odżywcze, tak aby nie występowały niedobory niektórych ważnych minerałów i witamin.

Dieta Wege

Dieta będzie oparta mniej więcej na takim systemie, w którym całodzienne posiłki to: 15-20% białka, 30-35% tłuszcze, 48-55% węglowodany. Bogactwo białka, które jest tak istotne w żywieniu bezmięsnym damy Wam w postaci produktów strączkowych, nabiału i jaj.

Żelazo, które w produktach pochodzenia roślinnego występują w postaci niehemowej – charakteryzuje się mniejszą przyswajalnością i dużo większą wrażliwością na szczawiany, co może wpłynąć na zmniejszenie wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego. Dlatego tak ważnym jest włączenie produktów bogatych w wit. C.

Największym źródłem tej witaminy to oczywiście natka pietruszki, której stosujemy w dużych ilościach w postaci "żywej" - sokach, koktajlach , czy jako dodatku do naszych dań. Nie zapominamy również o czerwonej papryce , warzywach kapustnych, cytrusach , czarnej porzeczce, ale i naszych wspaniałych kiszonkach.

Witamina B12, której niedobór prowadzi do np. anemii często stosowana jest suplementacja , dlatego u nas znajdziecie ją  w spożywaniu nabiału i jaj.

Dołożymy wszelkich starań oraz kulinarnie tak zaopiekujemy się Wami, by razem cieszyć się Waszymi sukcesami, co nam osobiście daje dużo pozytywnej energii i motywuje do dalszej pracy i kontynuowania pasji, którą po prostu kochamy. Z kulinarnym pozdrowieniem FoodFans z ekipą pozytywnie zakręconych ludzi.

 

Przypisy