Dołącz do czytelników
Brak wyników

Strefa managera

8 czerwca 2020

NR 5 (Październik 2019)

Do brudnej roboty – jak dobrać środki?

0 126

Od czystości powierzchni roboczych, narzędzi, naczyń, płyty grillowej, kuchenki mikrofalowej albo pieca konwekcyjnego zależy zarówno jakość, jak i smak podawanych w lokalu dań. Utrzymanie odpowiedniego poziomu higieny w lokalu gastronomicznym to sprawa priorytetowa. Dlatego tak ważne jest stosowanie odpowiednich środków czystości przystosowanych do zadań specjalnych w gastronomii.

Rygorystyczne standardy i kontrole czystości w gastronomii to codzienność. Jednak zachowanie higieny to nie tylko kwestia przepisów, ale i jakości podawanych potraw. W czasach gdy jeden negatywny wpis w internecie może spowodować większe szkody niż niejeden mandat, nie warto ryzykować, stosując w kuchni niewłaściwe środki. 

Profesjonalne środki czystości pozwalają dokładnie oczyścić i zdezynfekować powierzchnie. Są przy tym bardziej wydajne i działają szybciej niż ich domowe odpowiedniki. Specjaliści są zgodni, że w branży gastronomicznej nie ma miejsca na kompromisy w kwestii utrzymania czystości – priorytetem są systematyczność, odpowiedni podział obowiązków i dobrej jakości środki czyszczące.

Do zadań specjalnych

Jednak wybranie odpowiednich środków przy tak dużej różnorodności na rynku nie jest zadaniem prostym. Profesjonalna chemia do utrzymania czystości powinna charakteryzować się wysokim stopniem koncentracji substancji aktywnych. To gwarantuje dużą wydajność i skuteczność, a co za tym idzie – niższe koszty stosowania. Jednocześnie ważne, by środki te były łatwe w użyciu. Skomplikowane procedury stosowania oznaczają, że znacznie więcej czasu będziemy musieli poświęcić na sprzątanie.

Profesjonalna chemia zazwyczaj nie jest przeznaczona do uniwersalnego zastosowania. Specjalistyczny skład chemiczny danego preparatu powinien być optymalnie dobrany do danego obszaru zastosowania.

Dzięki temu działa skutecznie i nie powoduje uszkodzeń czyszczonej powierzchni. Równie ważne jest, by środek gwarantował wysoki poziom bezpieczeństwa dla pracowników i żywności. Koniecznie musi mieć dokumentację eksploatacyjną, czyli instrukcje, technologie, plany higieny, ale także dokumenty bezpieczeństwa, takie jak karty charakterystyk, dopuszczenia ministra zdrowia i Świadectwa Jakości Zdrowotnej.

Profesjonalna chemia do utrzymania czystości powinna charakteryzować się wysokim stopniem koncentracji substancji aktywnych. To gwarantuje dużą wydajność i skuteczność, a co za tym idzie – niższe koszty stosowania. Jednocześnie ważne, by środki te były łatwe w użyciu. Skomplikowane procedury stosowania oznaczają, że znacznie więcej czasu będziemy musieli poświęcić na sprzątanie.

 

Kwestia dopasowania

Zanim zakupimy odpowiednią chemię, musimy sprawdzić, z jakiego materiału wykonane są powierzchnie, które zamierzamy nią c...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy