Dołącz do czytelników
Brak wyników

Strefa chefa

2 czerwca 2020

NR 5 (Październik 2018)

Bez przypraw i sosów ani rusz!

0 86

Kuchnia to przede wszystkim smak i zapach, dlatego przyprawy odgrywają bardzo ważną rolę i nadają daniu finalną głębię smaku dobrze przygotowanej potrawy. Bogactwo przypraw, różnorodność oraz – co bardzo ważne – łatwa ich dostępność wzbogaciła niesamowicie polską kuchnię. Na oryginalnych jednorodnych lub mieszanych przyprawach możemy przygotowywać dania kuchni całego świata. O charakterze potraw decydują również sosy, znane od zawsze, a kilka z nich podbiło cały kulinarny świat.

Nie wyobrażamy sobie dzisiejszej kuchni bez przypraw, a już na pewno bez soli. Musimy jednak pamiętać, że same przyprawy „nie załatwią” za nas dobrego smaku potrawy. Potrzebna jest duża wiedza, jak ich używać i z czym najlepiej się komponują. Nieumiejętne stosowanie przypraw może wręcz zaszkodzić i zepsuć nam przygotowane danie. Sytuacja będzie podobna w przypadku źle dobranego sosu.

Podstawa każdej potrawy

Przyprawy dzielimy na jednorodne, mieszanki i świeże zioła. Jestem zwolennikiem łączenia przypraw jednorodnych tak, aby powstała własna, indywidualna kompozycja, czy jak najczęstsze używanie świeżych ziół w naszej kuchni. Stosowanie przypraw nigdy nie powinno być przypadkowe, a poparte zdobytą wiedzą lub sprawdzonymi recepturami. Z historycznych ciekawostek dowiemy się, że już za czasów królów Polski na ich biesiadnych stołach przygotowanych przez znamienitych kuchmistrzów gościły przyprawy z dalekich zakątków świata.

Najczęściej przygotowane w moździerzu oryginalne mieszanki ziół i przypraw, który przetrwał do dzisiaj i dalej jest chętnie używany, świadczą o dużej wiedzy i świadomości ich stosowania. Dzisiaj przyprawy gastronomiczne stanowią podstawowy składnik każdej potrawy. Przyprawy stosujemy praktycznie do wszystkiego, z czym kojarzą nam się kuchnia i cukiernictwo. Nadają charakter i wzbogacają nasze kulinarne wariacje. Polacy lubią ciekawe i mocno przyprawione smaki. Uwielbiamy czosnek i majeranek, kochamy ziele angielskie i liść laurowy, dodając je do marynat, zup i potraw. 

Każdy region świata i poszczególne kraje charakteryzują się swoją specyfiką używania przypraw. Dobrze nam są znane smaki kuchni węgierskiej i ich miłość do papryki w każdej postaci. Lubimy kuchnię orientalną, która ze względu właśnie na użycie przypraw jest bardzo różnorodna i ciekawa. Często kojarzy nam się z dużą dawką ostrości tak jak w przypadku kuchni tajskiej. Tak można by wymieniać bez końca, ponieważ przyprawy to niesamowity świat doznań kulinarnych, tak naprawdę jeszcze przez nas nieodkryty. Dlatego nie powinniśmy bać się poznawać ich smaku i zapachu. Potrafią one inspirować i odkrywać tradycyjne dania na nowo w zupełnie innych odsłonach. 

Cudowne smaki i tożsamość prawdziwej polskiej kuchni opartej na całej gamie różnorodnych przypraw daje nam szacunek i często uwielbienie zagranicznych gości odwiedzających nasze restauracje. Jesteśmy odważni w połączeniu smaku i umiejętnym użyciu przypraw. Słyniemy z doprawiania dziczyzny, kaczek i ...

Dalsza część jest dostępna dla użytkowników z wykupionym planem

Przypisy